De non-dualistische filosofie
  Iyengar Yoga
 

BKS Iyengar - grondlegger Iyengar YogaBKS Iyengar bracht de klassieke hatha yoga naar het Westen. Laat het duidelijk zijn: hij heeft geen nieuwe asanas aan de yogatraditie toegevoegd. Zijn verdienste ligt in de benadering van hatha yoga, waardoor hij gerust een mijlpaal kan genoemd worden in de yogawereld.

Wat is die specifieke benadering?

De grondige kennis van anatomie die hij combineert met alignment om kort en duidelijk te antwoorden. Alignment is het verbinden van punten, ook wel uitlijnen genoemd. Een voorbeeld hiervan is het verbinden van de rechterzitknobbel met de rechterhiel. Men verbindt hierdoor twee punten met mekaar. Er is aandacht voor alle spieren, pezen, beenderen, weefsel... tussen deze punten. Hierdoor krijgt de asana een juiste constructie zonder zwakke plaatsen. Met zwakke plaatsen bedoelt men dan weer plaatsen waar men geen vat op heeft, zeg maar gevoel. Waar zwakke plaatsen voorkomen kunnen fysieke problemen ontstaan. Door de aandacht hierbij te houden komt men bij het plaatsen van concentratie in de houding en tot een betere constructie.

In een Iyengar yoga les valt het op dat er meerdere gevoeloze plaatsen zijn in het lichaam. BKS kwam op het idee om hulpmiddelen te gebruiken zoals riem, blokken, stoel, touwen, dekens om het lichaam op  natuurlijke wijze te openen, te verlevendigen. De bedoeling is niet zozeer om de constructie te ondersteunen, eerder om contact te krijgen met de gevoelloze gebieden van het lichaam.

Het grote voordeel van uitlijnen is dat het lichaam perfect aanvoelt wat de constructie toelaat. Bijgevolg wordt overdrijven automatisch in de kiem gesmoord. Deze hatha benadering laat het openen van lichaam en geest toe weliswaar in combinatie met de adem. Blokkades lossen hierdoor op en de weg naar moksha (bevrijding) via asana ligt in het bereik.

Reeds 4 jaar bestudeer ik dagelijks gedetailleerd de Iyengar yogastijl en kan hem aanbevelen aan iedereen die zich in asana verdiepen wil. In Gent wordt deze stijl ook onderwezen door Eva Rodenburg (www.evayoga.be). Als je haar aan het werk ziet dan wordt het duidelijk dat asana kan overstegen worden. Zij doet BKS Iyengar alle eer aan die hij terecht verdient.

Lode

DIVERSE
 
Verwante websites :

Verklarende yoga woordenlijst

Leela Yoga lesgevers

Yoga Gent
Meditatie Gent

Gratis Yoga Gent gratis yogales elke woensdagavond te Gent Inschrijven op de Leela nieuwsbrief Yoga video clips Yoga audio : mantras, bhajans, lessen,... Overzicht van de yoga lessen en andere activiteiten in Gent