Yoga voor gezonde mensen ?
  Yoga en Therapie
 

Vele yoga technieken zijn bijzonder bruikbaar in therapie. Ze kunnen ziektes genezen van lichaam, geest en alle lagen van ons bewustzijn. Maar yoga gelijk stellen aan therapie is fout om vele redenen.

Het is de natuur van onze natuur (prakriti) in de vorm van geest, lichaam, ego, enz... om eerder psychotisch, dwangmatig, neurotisch, enz.. te zijn. Zonder één of andere vorm van yoga - in de breedste zin van het woord - heeft iedereen bijzonder weinig controle over denken, voelen en doen. Maar dat is dus normaal, niet ziek. Het zien als een ziekte leidt gemakkelijk tot negatieve identificatie. Dan wordt yoga iets wat je doet om weer beter, normaal te worden - iets om je eigenlijk voor te schamen. Het kan louterend zijn om je eens te schamen, maar niet om in schaamte te gaan vastzitten. Aanvaarden van ons gebrek aan controle is essentiëel. Dan kunnen we ook de nood aan yoga aanvaarden. Dan wordt yoga een zaak van gezond handelen en eens je er een beetje mee bezig bent wordt het gewoon één van je favoriete hobbies, zoniet meer. En dat moet ook, terwijl net dat moeilijk wordt als je je yoga ziet als een therapie, als je je yoga alleen maar doet omdat je je niet zo goed voelt en tot je je weer beter voelt.

Een tweede belangrijk probleem met yoga als therapie is dat de yogaleraar dan therapeut wordt. Van hem wordt dan een oplossing verwacht, terwijl het in yoga helemaal niet zo werkt. Je moet het zelf doen - de leraar kan je enkel leren hoe. Al kan de leraar oefeningen aanraden die speciaal voor jou geschikt zijn, het blijft een aanraden, niet een doen. Het objectief van een yogaleraar is in de eerste plaats ervoor te zorgen dat zijn leerlingen niet dwangmatig hoeven terug te komen om zich goed te voelen. Omdat ze dat ondertussen zelf wel kunnen en alleen af en toe wat nieuwe input kunnen gebruiken naarmate ze verder evolueren. Een yogales is dus geen therapeutische sessie, al heeft het een duidelijk therapeutisch effect.

In de traditionele indiase geneeskunst (ayurveda) wordt ervan uitgegaan dat lichaam en geest één zijn. Een ayurvedische arts is dus tegelijk ook therapeut en zal dan ook op de geest, de energie, enz.. van de patient inwerken. Zo'n arts kan dan echt een aantal problemen van fysische, energetische en mentale aard voor jou oplossen, geheel of gedeeltelijk.

Een goede arts zal de patient trouwens ook leren om dat zelf te doen. Leefgewoontes, voeding, slapen, praten, emoties,... het komt allemaal in de ayurvedische therapie aan bod. En dus ook yoga, dikwijls met bijzonder effect, zelfs voor zware ziektes. Dat vraagt evenwel een totaal aparte aanpak, waar een yogaleraar niet zomaar voor opgeleid is. Ademhalingsoefeningen bijvoorbeeld die helend zijn voor gezonde mensen kunnen schadelijk zijn voor zieken. Enzovoort. Als je een arts nodig hebt, zoek dan een arts. En als die dan ook nog wat van yoga afweet, dan heb je geluk. Sommige yogaleraars zijn echte healers, soms met heel bijzondere krachten, maar dat is weer een ander verhaal van bhakti en tantra yoga.

Het moet natuurlijk ook gezegd worden dat vele mensen die in therapie zitten, beter wat yoga zouden leren. Wanneer je wat op het randje zit van wat om je heen als normaal wordt ervaren, dan betekent dat niet noodzakelijk dat je bijvoorbeeld in je kindertijd moet gaan graven naar oude problemen. Dat kan dikwijls ook door meer inzicht en zelfcontrole eenvoudig opgelost worden. Met yoga. Maar je zult het wel zelf moeten doen.

Tekst door Peter Marchand

DIVERSE
 
Verwante websites :

Verklarende yoga woordenlijst

Leela Yoga lesgevers

Yoga Gent
Meditatie Gent

Gratis Yoga Gent gratis yogales elke woensdagavond te Gent Inschrijven op de Leela nieuwsbrief Yoga video clips Yoga audio : mantras, bhajans, lessen,... Overzicht van de yoga lessen en andere activiteiten in Gent