Tantric Advaita


lesgever

John Marchand

Geboren in 1955, groeide John op in de "Gouden Sixties", en geraakte diep beïnvloed door het gedachtengoed van de '68-beweging & de hippie-cultuur. Op zijn 14° las hij zijn eerste boek over Yoga - 't was Sri Aurobindo - en begon te oefenen. Weinige jaren later werd hij ingewijd in Kriya-Yoga door Paramahamsa Hariharananda, werd vegetarisch & kookte in één van de eerste Belgische vegetarische restaurants (studentenjob).

John studeerde af als verpleegkundige(¹), werkte in een therapeutische gemeenschap, studeerde client-centered therapy & psychodrama(²), macrobiotische voeding & shiatsu-massage, tonus-regulering (eutonie) en stem- & ademhalingstherapie (³). Hij starte een eigen psychotherapeutisch praktijk in samenwerking met groepspraktijken & wijkgezondheidscentra in Gent & specialiseerde in psycho-somatische ziektes.

Zijn ontmoeting met Harish Johari in 1981 gaf zijn leven een duidelijke wending. Hij schakelde over op ayurvedische voeding & integreerde ayurvedische routines (dinacharya) in zijn dagelijkse leven (cfr. "Dhanwantari"). John studeerde intensief verder bij Harish Johari, o.m. ayurveda (voeding, massage, zuivering), numerologie, chakra-psychologie, enz… en kookte samen met hem op talloze workshops.

John Marchand stapte uit het psycho-therapeutisch paradigma in 1990. Zijn ayurvedische kook-, massage- & numerologie-cursussen werden zeer succesvol doorheen Europa en hij werd een bekend docent op het jaarlijkse congres van de Europese Yogafederatie.

Hij creëerde zijn "Basis Formules voor Ayurvedisch Koken", die zeer bruikbaar bleken voor mensen die ayurveda in hun leven proberen te integreren. Hij bezit de zeldzame eigenschap om de complexe ayurvedische biochemie in gemakkelijk bruikbare schema's te gieten, speciaal dienstig voor mensen die recent met yoga & ayurveda in contact kwamen.

John Marchand bleef een toegewijde vriend & leerling van Harish Johari tot zijn heengaan. Vaak zegt hij nu dat "het doorgeven van Dada's kennis & inzicht me steeds opnieuw in contact brengt met diens aanwezigheid & wijsheid, het houdt mijn contact met hem levendig".

Momenteel is John eindverantwoordelijke voor de cursussen & opleidingen van »Yoga & Ayurveda Health vzw«, en wordt hierin bijgestaan door andere leerlingen van Harish Johari. Meer info over massage-opleidingen door John hier.

(¹) graduaat verpleegkunde met bijzondere beroepstitel in de spoed- & intensieve zorgen verpleegkunde, met meer dan 10 jaar ervaring op spoedopname, intensieve zorgen & operatiekwartier in het UZ Gent
(²) gediplomeerd in de individuele-, relatie- & groeps-psychotherapie met psychodrama, vlgns de Object Relatie Theorie (ORT) olv. Ferdinand Cuvelier (Relatiestudio - Gent), evenals client-centered therapie (Carl Rogers) olv. Theo Diesbecq (Leuven)
(³) 8-jarige opleiding tot eutonie-therapeut olv. Hannelore Scharing (Gernsbach - Duitsland)
10-jarige opleiding tot stem-therapeut (Stimm- & Atempflege) olv. Maud Schröder van de Schlaffhorst-Anderssen Schule (Duitsland)Over


Binnen de vedische filosofie is het leven een spel, een spiritueel theater, een "Leela". Leela yoga is dan ook gelukkig geen nieuw soort yoga, want daarvan zijn er al meer dan genoeg. Als het leven een spel is, dan is ook yoga een spel dat we pas serieus kunnen spelen als we onszelf en het spel niet al te serieus nemen. Dat is de betekenis van Leela, niets meer en ook niets minder.

 

Laatste Nieuws


Nieuw boek door Peter Marchand : "Tantric Advaita - Energizing Nonduality"

You are that blissful Self-awareness beyond duality. You really ‘get that’, yet it is hard to keep feeling it. Tantric Advaita may be just what you need. Lees meer...

Engelstalige website

zie www.leela-yoga.org

 

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief, dan blijf je op de hoogte van alle activiteiten, zie je welke nieuwe video lessen beschikbaar zijn en krijg je ook diverse tips en tricks.