traditionele yoga & tantra, vertaald naar de wereld van vandaag


Achtergrondinfo over Harish Johari

Wie was Harish Johari ?

Harish Johari was een zeer veelzijdig man. In de eerste plaats was hij een kunstenaar, schilder en beeldhouwer. Maar evengoed was hij een unieke yogaleraar, auteur en zanger. Hij schreef 14 boeken en produceerde vele tapes met mantras en andere meditatieve gezangen. Hij was een voortreffelijke kok en kon wonderen doen met ayurvedische massage.

Als leraar viel hij op door zijn onvoorstelbaar brede kennis en heel veel openheid naar diverse spirituele tradities toe. Hij kon met evenveel vuur het ascetische pad van de sadhu verdedigen, als het meer wereldse pad van de yogi-huishouder, die hij zelf was. De paden van de devotie, de kennis en de aktie waren hem allen welbekend en hij kon ze elk hun plaats geven in zijn leven en in dat van anderen. Hij werkte mee aan vele wetenschappelijke studies en was er bijzonder goed in om er de oude vedische kennis in terug te vinden. Hij was een non-conformist en had lak aan te geörganiseerde instituten en yogascholen. Als leraar was hij scherp en gevat, en vooral zeer grappig, "liever monkey dan monk".

Harish Johari werd in 1934 in India geboren in een famillie van "householder yogis". In zijn jeugd volgde hij zowel moderne universitaire opleidingen, als yoga instructies bij een veelheid aan sadhus en andere saints. In 1969 arriveerde hij in Amerika, waar hij al snel begon les te geven. Zijn eerste boek werd in 1974 gepubliceerd.


Harish Johari & Peter Marchand in De Pinte

Vanaf 1978 kwam hij ook naar Europa. In 1982 begonnen de lessen met de groep in België waartoe ook Peter Marchand behoorde. Ze duurden meestal 9 dagen en vele ervan vonden plaats in De Pinte bij Gent. In 1999 verliet Harish Johari zijn lichaam in zijn thuisstad Haridwar - India.

Voor meer informatie (in het engels) klik hier.Over


Binnen de vedische filosofie is het leven een spel, een spiritueel theater, een "Leela". Leela yoga is dan ook gelukkig geen nieuw soort yoga, want daarvan zijn er al meer dan genoeg. Als het leven een spel is, dan is ook yoga een spel dat we pas serieus kunnen spelen als we onszelf en het spel niet al te serieus nemen. Dat is de betekenis van Leela, niets meer en ook niets minder.

De lessen hier in Gent zijn vrij informeel, deels theoretisch, deels praktisch. Aan fysieke oefeningen (asanas) wordt weinig aandacht besteed. De nadruk ligt op meditatie en op spiritueel, mentaal en lichamelijk gezonde disciplines in het leven. Verder werken we ook met mantra, zang en muziek.

De lessen worden gegeven door Peter Marchand en soms ontvangen we ook een gastleraar.

Laatste Nieuws


Nieuw boek door Peter Marchand : "Love Your Ego"

If we can look at length in the mirror without feeling unhappy, we can walk the highest yogic paths. “Love your Ego” reflects our divine inner child in the mirror of ancient yogic scripture. If you find it hard to live in the now, have no desires, always be kind and happy, Peter clearly explains how totally natural that is. The Self loves our Ego unconditionally, so how about you ? This book will let you enjoy the full beauty of your lotus blossom unfolding. Lees meer...

Engelstalige website

zie www.leela-yoga.org

De lessen in Gent gaan door op :


OBSG
(Ontmoeting Buitenlandse Studenten Gent)
Kortrijksesteenweg 500
9000 Gent

(zeer dicht bij het Sint-Pieters Station)


Schrijf je in op onze lessen-nieuwsbrief, dan krijg je van elke volgende les een mailtje ter bevestiging, word je verwittigd indien een les niet kan doorgaan of er een andere wijziging in de planning is.